Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.se innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

pernod-logo
sv en

Tips - Dryck

Viña San Pedros hållbarhetsarbete

Mannen kommer springande mot mig. På huvudet har han två plastbunkar fyllda med druvor som han vant tömmer i den stora behållaren. Förmannen slänger åt honom två poletter som han fångar i luften, springandes på väg tillbaka till sin plats bland vinrankorna. Klockan är åtta på morgonen och solen börjar komma upp över horisonten. Det är vinskörd i Chile.

Tempot är högt, systemet med betalning per bytta druvor driver upp ambitionerna. Den som är snabb och stark tjänar mer per dag, det säger sig självt. Systemet är utbrett över både Chile och Argentina och är en av anledningarna till den kritik som förts fram om arbetsförhållanden i Sydamerikanska jordbruket.

Systembolaget driver frågan om bra villkor och ekologiskt tänkande i vingårdarna tillsammans med de andra nordiska monopolen, samtidigt som kraven på låga priser verkar i motsatt riktning, något som många debattörer påpekat.

Ett av de chilenska vinhusen som tidigt insåg vartåt vindarna började blåsa är Viña San Pedro, landets näst största vingrupp. För tre år sedan sjösatte de sitt stora projekt som de döpt till 360° Sustainable. Målet är att med 360 åtgärder fram till 2015 driva företaget framåt som en förebild i hållbar utveckling, in i minsta detalj. Eller som man uttrycker det: ”Vi ska vara ledande i utvecklingen av hållbar vinodling genom att genomföra förbättringar i alla led i vår produktion”. Över 163 förbättringar är nu genomförda och arbetet fortsätter med oförminskad styrka.

En rapport sammanställdes i början av förra året som i detalj redovisade de framsteg som gjorts, och en ny rapport kommer nästa år. Mycket fokus har lagts på att förbättra livskvaliteten för de anställdas och deras familjer. Daghem har bekostats i anslutning till produktionsanläggningar, de anställda ges möjligheter till vidareutbildning inom företaget. Facklig verksamhet uppmuntras officiellt och 2012 var 51% av de anställda fackligt anslutna.

Ansvarsfull alkoholhantering är ett annat ämne som tagits upp inom hela företaget. Miljömedvetenhet ska genomsyra verksamheten och man har lagt mycket krut på att minska vattenåtgången i produktionen. Elkraft och olja byts mot solkraft där det är möjligt och koldioxidavtrycket mäts ständigt. De egna vingårdarna drivs mer och mer ekologiskt och man ökar trycket på externa druvleverantörer att ställa om både sina odlingar och förbättra villkoren för sin personal.

Allt detta arbete börjar nu ge resultat och i april regnade det certifieringar och utmärkelser över dem. Ansedda engelska branschtidningen The Drinks Business utsåg dem till finalister i priset ”Årets Mest Etiska Företag”. Samtidigt fick de 100% i BSCI, The Business Social Compliance Initiatives certifiering. BSCI är ett europeiskt affärsdrivet samarbetsinitiativ för företag som vill förbättra arbetsförhållanden i den globala leverantörskedjan och är den kod som Systembolaget stöder sig på. De certifierades även av Wines of Chiles egen uppförandekod i samma veva.

Chilenska viner är populära i Sverige och har varit så länge. Mest har lågprisviner dominerat, men vi ser nu att bättre och bättre viner komma från det avlånga landet. Inklämt mellan havet och bergskedjan Anderna har chilenarna optimala förhållanden för sina druvor och sedan några år tillbaka har man hittat nya områden för att odla kvalitetsdruvor.

Text och foto: Claes Löfgren

Inspiration

Tips - Dryck

Stoneleigh Vineyards

Läs mer

Recept - Dryck

Absolut Rescued Lycklig

Absolut Rainbow är en ny specialdesignad flaska som lanseras i samband med Stockholm Pride 2017. Flaskan är inspirerad av mångfald, ett av flera områden som Absolut jobbar med för att skapa en mer öppen värld.

Läs mer

Tips - Dryck

Nyhet: Pinot Grigio

Läs mer

Recept - Dryck

Lillet Vive

Läs mer

Tips - Dryck

Alkoholfritt vin till finrummet

Jämte en pågående omställning till ekologisk produktion satsar Pernod Ricard Sweden och Pernod Ricard Winemakers på att utveckla högkvalitativt alkoholfritt vin. Målet är att kunna erbjuda en premiumprodukt för alla tillfällen, samt verka för att alla ska känna sig inkluderade, oavsett förhållningssätt till alkohol.

Läs mer

Tips - Dryck

A new mate! Carrington Rosé

Läs mer