Är du 25 år eller äldre?

Pernod-ricard-sweden.com innehåller information om alkoholhaltig dryck och riktar sig till dig som fyllt 25 år. Dela inte vår information till minderåriga.

Genom att fortsätta godkänner du också våra användarvillkor, vår sekretesspolicy (Privacy Policy) och cookie policy.

Denna hemsida ägs av Pernod Ricard Sweden, Marieviksvägen 19a, Stockholm. Hemsidan får bara besökas av personer som är 25 år eller äldre. Pernod Ricard Sweden uppmuntrar alla besökare att njuta av våra produkter på ett ansvarsfullt sätt. 

Läs mer på drinkwise.se

pernod-logo
sv en
gin_tonic_header3.jpg

Gin & Tonic med Björn Kjellberg

Långt före, och med all säkerhet även långt efter, min tid i branschen har Gin & Tonic helt ohotat varit den mest beställda och den mest sålda drinken i världens barer. En GT har spänt över generationer av drickare och har lika ofta varit ett säkert kort i brist på fantasi hos beställaren som när det finns en osäkerhet kring barens cocktailutbud. En av de kanske viktigaste anledningarna till framgången och tidlösheten är säkerligen den totala enkelheten: gin och tonic i ett glas med lite is och i rimligaste fall någon skiva citrusfrukt eller annan garnering.

bjorn_kjellberg.jpg

"Björn Kjellberg...Gin & Tonic-frälst sedan 2015."

Sedan hände något. Med start i spanska Baskien, och den nya mat- och restaurangkultur som sköljde över oss under 00-talets andra hälft, började barens totala arbetshäst Gin & Tonic att förändras. Eller kanske till och med förädlas. Det blev skillnad på GT och GT. Den stora massan ville såklart fortfarande ha det enkelt, gin och tonic i ett glas med is, precis som tidigare.

Men konnässörerna, kännarna, matbloggarna och de beresta, de visste vad de ville ha och hur det skulle se ut. Specifik gin, gärna någon som inte fanns på barhyllan.

En riktigt bra tonic, då utbudet vid den här tiden var väldigt sparsmakat förblev ”en riktigt bra tonic” högst odefinierat. Ingen frukt utan bara zest från citrus där skalens oljor skickligt pressats ut över drinken med hjälp av två tänger, precis som de äldre farbröderna i San Sebastian i Baskien gjorde vid den senaste kulinariska pilgrimsfärden; Mycket is, så det inte blir blaskigt och slutligen, det allra viktigaste signumet för att sticka ut från de vanliga dödliga slentriandrickarna av GT - den skulle serveras i en Copa. ”Jaha, ni har inga Gin & Tonic Copas, men ta ett stort rödvinsglas bara. Gärna en bourgognekupa!”. Just det, en till viktig detalj, tonicen skulle varsamt hällas längs med barskedens skaft för att inte tappa för mycket kolsyra.

Som bartender kan jag väl inte säga att jag var jätteimponerad av det här spektaklet och kände mest att jag sett det förut i olika former. När kännarna upptäckte Old-Fashioned och skulle skola oss i vikten av att röra ut varje isbit var för sig eller när Dry Martini genom
olika underfundiga påhitt mest skulle bestå av ett glas kall gin.

Men sent ska syndarna vakna och jag måste idag medge att den något pretentiösa utvecklingen av Gin & Tonic faktiskt lett oss fram till något. Med en nyvunnen respekt för den allra enklaste formen av blandad drink, och med ett utbud av såväl gin som tonic jag bara kunde drömma om då, omfamnar jag nu Gin & Tonic.

Låt mig därför få presentera ett antal förslag på serveringar och matchningar utifrån den breda portfölj gin vi på Pernod Ricard Sverige erbjuder och den makalösa flora tonic våra kollegor i branschen tillhandahåller. Varsågoda, och glöm aldrig att allt ni läser här bara är förslag och rekommendationer och inte skrivet i sten.

Här hittar du Björns recept, klicka på knappen för att ladda hem vår folder. 

Gin & Tonic (PDF) 


Dofta, smaka och känn efter vad som funkar och vad du själv vill servera dina gäster. Vi blandar grogg och tar hand om folk, inte mer än så.

Björn Kjellberg
Bartender sedan 2002
Gin & Tonic-frälst sedan 2015